Vad ska jag tänka på när jag köper en ny mobil

När man ska köpa en ny mobil finns det flera saker man behöver fundera över. Behöver man en mobil med färgskärm, bra kamera, touchskärm, utfällbart skrivbord och massa funktioner? För många kanske det räcker bra med att det går lätt att ringa och ta emot samtal med mobilen. Använder man sin mobil istället för dator är nog en större skärm välkommet, men har man med sig mobilen ofta, bara har små fickor och kanske endast ringer med telefonen är troligen en mycket stor skärm endast för prydnad.

Vad ska mobilen användas till?

När man ska köpa en ny mobil är det vad mobilen ska användas till som är den första frågan man bör ställa sig. Ska den användas ibland för att ringa ifrån kanske det räcker med en mobil som bara har dessa enkla funktioner och som saknar kamera och liknande. Har man lite svårt med teknik, och kanske ser lite dåligt är troligen en knapptelefon ett bättre val än en mobil med touchskärm. Då kan man känna sig fram på knapparna. Detta går inte med touch.

Om man däremot ska använda telefonen till det mesta – ringa, smsa, mmsa, fotografera, skriva med mera är troligen en mobil med större skärm och kanske utfällbart tangentbord att föredra. En bra kamera är en självklarhet. Vill man kunna ladda ner spel och program är nog en smartphone ett bra alternativ. En annan fråga man bör ställa sig är hur mobiltäckningen kommer att vara på den plats där man oftast kommer att befinna sig. Kanske måste man se sig om efter en mobil med extra bra antenn.

Mobil som tål tuffa tag

Om man ska använda mobilen mycket, måste den också tåla användning. Om man vill kunna ha med den till exempel i skogen, vid havet, på sjön eller på arbetet bör den tåla lite tuffare hantering. Om man tappar mobilen bör den inte spricka vid fall från liten höjd. En fördel är också om telefonen är något vattentät. Det finns också telefoner som flyter om man råkar tappa dem i vattnet.

Om man vill använda sin telefon på svårtillgängliga platser är det dessutom bra om man har en telefon som kan spåras via till exempel GPS eller program i en annan telefon. Om man råkar tappa den kan man på så sätt lokalisera telefonen igen och kanske även få telefonen att spela upp ljud så den hörs när man letar efter den. För att detta ska fungera krävs dock att telefonen har mobiltäckning och då kan en bra antenn krävas.

Många funderingar inför köp av ny telefon

Flera telefonmodeller att välja mellan

Beroende på vad man planerar att använda sin telefon till så finns det många modeller att välja bland. Det finns många frågor att fundera över innan man gör sitt slutliga val av ny telefon. Kanske behövs bra antenn och god tålighet? Kanske är en enkel modell med riktiga knappar ett bättre val i vissa fall? Kanske vill man ha massor av funktioner eller så ska telefonen bara gå att ringa till och från. Oavsett vad man söker så finns en telefon för alla användningsområden.