Senaste iPhone nyheterna

I år har det faktiskt gått hela tio år sedan Apple introducerade den allra första iPhone-modellen och kastade om spelreglerna för en hel marknad. Några år senare hade i stort sett varje större konkurrent utvecklat sin egen kopia, med touch-skärm istället för knappar och internetsurfning och appar som självklara inslag. Men hur ser egentligen framtiden för Apples iPhone-produktlinje ut? Och vilka är de senaste modellerna och nyheterna? Har den amerikanska jätten flera överraskningar på gång eller har de haft sin storhetstid?

Apple i centrum av “kiseldalen”

En sak som man inte behöver tveka kring är huruvida det går okej för Apple finansiellt sett. Företaget har nämligen byggt ett helt absurt stort nytt huvudkvarter. En galet stor, cirkelformad byggnad är Apples nya högborg. Där får hela 12 000 anställda plats för att jobba på de senaste versionerna av Apples laptop-datorer, surfplattor (iPads) och mobiltelefoner. Det nya högkvarteret är faktiskt dubbelt så stort som Gamla Stan i Stockholm och mäter 71 hektar. En hektar är 100 gånger 100 meter.

Med ett så enormt, närmast rymdskeppsliknande högkvarter så saknas åtminstone inte finansiella resurser. Företaget har tjänat väldigt mycket pengar på iPhone-linjen och iPads under det senaste decenniet, och lär fortsätta att göra så även om de skulle tappa några marknadsandelar till uppstickare som Huawei och Samsung. En nyckel till Apples succé ligger i att de själva styr över sin plattform, så alla som släpper en app betalar pengar till Apple. Samsung, Huawei, Sony och de andra som utvecklar mobiler med Android-baserade operativsystem får däremot inte några pengar för allt som säljs genom Google Play, de pengarna hamnar ju nämligen förstås i ett annat storföretags ficka, nämligen Googles. Ett företag med huvudkvarter inte alls långt från Apples.

Pengar finns, men idéerna då?

Nä, Apple saknar knappast resurser. Men när de väl flyttat in helt och hållet i sin nya hemmabas, som saknar motstycke, vad gör de då ? När inflytten, som tar ett helt halvår, är över behöver man visa upp något mer än en elegant fasad. Ett område där Apple gör framsteg är med en digital assistent som vissa vill klassa som en artificiell intelligens. Siri kallas den, och ska t.ex. kunna känna igen användarens röst och svara. Andra håller på med liknande lösningar, som Microsoft med deras Cortana. Ett annat område där Apple tycks vara på frammarsch är med digitala betalningslösningar. I Sverige har vi ju Swish, men i nuläget finns ingen internationell standard. Om Apple kan bli marknadsledande på mobila betalningslösningar så har de mutat hem ännu ett område där de kan tjäna mycket pengar.

Att Apple även har en ny modell av iPhone på gång känns föga överraskande. Frågan är väl inte om, utan när, den visas upp. En iPhone 8 skulle kunna få premiär till hösten. Kan den slå Samsungs Galaxy S8 på fingrarna? Kanske. En annan fråga som är viktig att få svar på från Apple är huruvida lågbudgetmodellen iPhone SE är här för att stanna eller om den var en engångsföreteelse. Och hur ser framtiden för de smarta klockorna, Apple Watch, ut? Var de en fluga eller kan de bli framgångsrika trots att marknaden för dem hittills har varit något sval i jämförelse med mobiltelefonerna? det blir även intressant att se vad som händer med iPad-sortimentet. Är iPad Pro den ultimata surfplattan? Om inte, hur tänker Apple förbättra den ytterligare? Iphone 7 har en skärm på 4,7 tum och en kamera med 12 megapixlar. Att iPhone 8 får en något större skärm känns troligt, men snart börjar gränsen för hur stora mobiltelefoner kan bli innan de helt enkelt börjar likna surfplattor att nås. De flesta mobilkamerorna idag har en mycket hög upplösning på bilderna, antalet megapixlar kan förstås förbättras men till hur stor nytta? Nä, det börjar bli dags för något helt nytt. Något som verkligen förändrar hur vi ser på mobiltelefonen som verktyg och plattform. Frågan är om Apple kan leverera en ny sådan produkt igen, och hur den i så fall kan se ut.

Mobiler och surfplattor från Apple

Apples framtid står på spel

Apple har verkligen resurser nog att förändra marknaden för mobilerna, den stora frågan kring vad som händer i framtiden handlar om hur de ska göra det? Har de fått slut på nya spännande idéer till slut eller kan de ta fram ytterligare en förnyande produkt likt iPoden, iPhonen och iPaden? Vad blir egentligen Apples nästa drag? Kanske ligger framtiden i en ny spännande applikation. Kan den artificiella intelligensen Siri eller ett nytt betalningssystem för mobiltelefoner vara nästa stora grej? Kanske en mobil som känner av fingeravtryck (som konkurrenten Samsung redan ligger före med) eller låter användaren identifiera sig med sitt öga. En sak kan vi nog dock räkna med. Apple lär fortsätta att designa snygga, stilrena och vita mobiler ett bra tag framöver. Att köpa en iPhone handlar inte endast om funktioner, utan också mycket om formfaktorn.